Více informací

Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenechá


Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenecháUž jste si někdy půjčili auto na testovací jízdu? Pokud jste v minulosti kupovali ojetý (ale i nový) vůz, pak jste na tuto otázku nejspíš odpověděli kladně. Vzhledem k tomu, že pořízení auta či motorky nebývá úplně levná záležitost a z mnoha důvodů se v těchto situacích nevyplácí kupovat zajíce v pytli, měla by být testovací jízda samozřejmostí. Napadlo vás ale, co by se stalo, kdybyste náhodou cestou způsobili nehodu a vozidlo poškodili?


Alt: Havarijní pojištění – pojištění během testovací jízdy

 

I testovací jízda si žádá řádné pojištění

Když se rozhodnete vyzkoušet si vozidlo, o které máte zájem, obvykle stačí prodejce požádat a on vám v naprosté většině případů vyhoví. Ostatně pokud by měl nějaké výhrady či námitky, měl by to být pro vás spíše signál, abyste se raději poohlédli někde jinde, neboť seriózní prodejci s testovacími jízdami běžně počítají a nemají důvod je za běžných okolností potenciálním zákazníkům odpírat
Pro sjednání testovací jízdy zpravidla stačí předložit doklad totožnosti spolu s řidičským průkazem a podepsat smlouvu o zápůjčce vozu. Pak už jenom ve společnosti prodejce usednete do (zatím cizího vozu) a vyrazíte na kratší jízdu.

 

Je vozidlo řádně pojištěno?

Každý řidič přirozeně dobře ví, že usednout za volant (a vyrazit na silnici) auta bez sjednaného povinného ručení je z pohledu zákona o silničním provozu zakázáno. Při testovací jízdě v autosalónu či autobazaru proto nejspíše také budete — jako řidiči — předpokládat, že je vozidlo řádně pojištěno.
To byste si ostatně měli ověřit ještě dříve, než šlápnete na plyn. Prodejce by vám měl doklady k vozidlu ukázat, abyste věděli, že vozidlo, které se chystáte řídit, je k provozu na pozemních komunikacích způsobilé. V opačném případě totiž hrozí při případné kontrole postih i vám jako řidiči, a to jak v podobě několikatisícové pokuty, tak i zákazu řízení. Dobré je ovšem se také ujistit, zda testované vozidlo má sjednáno havarijní pojištění, které by pokrylo případné škody, které byste způsobili přímo na něm.

 

Pojištění odpovědnosti pomůže se spoluúčastí

Pokud byste nedopatřením skutečně nějaký, byť drobný, karambol během testovací jízdy způsobili, mělo by správně pojištěné vozidlo umět škody uhradit. Nicméně je možné (a pravděpodobné), že například v rámci prodejcem sjednaného havarijního pojištění bude třeba zaplatit nějakou spoluúčast, kterou pak prodejce bude požadovat po vás.
S jejím pokrytím vám může pomoci vaše „pojistka proti blbosti“ neboli pojištění odpovědnosti. Například pojištění odpovědnosti sjednané u Kooperativy za vás uhradí spoluúčast z havarijního pojištění až do výše 30.000 Kč. Myslete však na to, že je bezpodmínečně nutné, abyste se mohli prokázat podepsanou smlouvou o zápůjčce s osobou provozující podnikatelskou činnost spočívající v pronájmu motorových vozidel, neboť bez ní by vám pojišťovna pojistné plnění vyplatit nemohla.

 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


Elektronická dálniční známka České mýtné se platí formou e-známky prostřednictvím platebního systému... více ...
​Půjčovna dodávek – nejlepší řešení nejen pro stěhování Pro občasnou přepravu větších nákladů se vám vyplatí zapůjčit dodávku. Kupovat... více ...
Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenechá Už jste si někdy půjčili auto na testovací jízdu? Pokud jste v minulosti kupovali... více ...

Nejčtenější články


Repasovaný nebo nový vstřikovač? Pokud Váš vůz ztrácí výkon, motor vydává divné zvuky, kouří či má zvýšenou... více ...
​Autobaterie podle typu vozidla aneb jak vybrat autobaterii pro váš vůz Pokud jste si koupili automobil nebo o tom teprve přemýšlíte, musíte počítat... více ...
​Modely aut z celého světa Jste sběratel modelů aut? Potom jste na správném místě. Po následujících... více ...

Kontakt:

Najdete nás: