Více informací

​Nákup objetého vozu bez rizika


​Nákup objetého vozu bez rizikaChystáte se zakoupit ojetý vůz a nevíte, na co si dávat pozor? Vedle fyzické kontroly u prodejce je testovací jízda neméně důležitou součástí úspěšného zakoupení ojetého vozu. I v tomto případě hned na úvod zcela upřímně doporučujeme asistenci někoho blízkého s technickým vzděláním.
 
Testovací jízda
Na co byste určitě neměli před testovací jízdou s ojetým vozem zapomenout? Předně je nutné zkontrolovat všechny potřebné doklady pro jízdu. Pokud jsou standardní SPZ nahrazeny tzv. převozními značkami se zelenými čísly, je potřeba překontrolovat, zda je máte nasazené na voze a jste uvedeni v provozní knize jízd.
Povinností je mít s sebou rovněž osobní doklady a technický průkaz k vozidlu s platnou technickou kontrolou. Je to velmi důležité vzhledem k pojištění v případě dopravní nehody s testovacím vozem. Mějte na paměti, že za branami prodejny přebíráte za vůz plnou zodpovědnost a bez dokladů se vytavujete riziku pokuty při běžné silniční kontrole Policie ČR.
 
Neznáme vozidlo
Vzhledem ke skutečnosti, že vozidlo ještě neznáte, je potřeba překontrolovat jeho základní stav. Tím se myslí především předepsané množství provozních kapalin, jakými jsou brzdová kapalina, kapalina do odstřikovačů nebo hladina motorového oleje či chladicí kapaliny. Vašemu zájmu by před jízdou neměl uniknout ani stav pneumatik, funkce osvětlení vozu či přítomnost rezervního kola.
Na testovací jízdu si zvolte okruh o délce alespoň pět km, aby se mohlo vozidlo dostatečně zahřát na provozní teplotu.


 
Zvuky
Při testovací jízdě bude důležitým faktorem také citlivost vašeho sluchu. Zaposlouchejte se do zvuků ve vozidle za všech režimů. Na volnoběh by měl motor pracovat plynule v ustálených otáčkách. Zvukový projev vám dá vědět také o stavu podvozku a to během přejíždění nerovností, např. na železničním přejezdu.
Pískání brzd není běžným zvukem a říká si tak o následnou kontrolu v servisu.
 
Pusťte se do toho
Rozhodně se během testovací jízdy nebojte vyzkoušet důležité funkce pro jízdu. Akcelerace, řazení, brzdění včetně funkce ABS či opětovné startování motoru. Diskutovaným tématem je dnes u dieselů DPF filtr. Víte, jak poznáte jeho správnou funkci? Důležitý je výfuk bez přítomnosti sazí a „měděný“ odstín koncovky.
Co by pro vás mělo být znamení „pozor“? Rozsvícená kontrolka motoru při jízdě, která může signalizovat opravdu fatální problémy s pohonnou jednotkou.

 

Pokud zjistíte během testovací jízdy jakékoliv zvláštnosti, informujte o tom prodejce a žádejte ho o vysvětlení. Snažte se také získat cenovou relaci případných oprav, kterou musíte dát do protikladu s cenou ojetého vozu. 
Klíčová slova
testovací jízda, ojetina, ojeté auto

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


Elektronická dálniční známka České mýtné se platí formou e-známky prostřednictvím platebního systému... více ...
​Půjčovna dodávek – nejlepší řešení nejen pro stěhování Pro občasnou přepravu větších nákladů se vám vyplatí zapůjčit dodávku. Kupovat... více ...
Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenechá Už jste si někdy půjčili auto na testovací jízdu? Pokud jste v minulosti kupovali... více ...

Nejčtenější články


Repasovaný nebo nový vstřikovač? Pokud Váš vůz ztrácí výkon, motor vydává divné zvuky, kouří či má zvýšenou... více ...
​Autobaterie podle typu vozidla aneb jak vybrat autobaterii pro váš vůz Pokud jste si koupili automobil nebo o tom teprve přemýšlíte, musíte počítat... více ...
​Modely aut z celého světa Jste sběratel modelů aut? Potom jste na správném místě. Po následujících... více ...

Kontakt:

Najdete nás: