Více informací

​Tachografy a povinnosti s nimi spojené


​Tachografy a povinnosti s nimi spojené  Nejprve je třeba uvést povinnost vozidel mít ve zvláštních případech tachograf. Podle zákona č. 505/1990 Sb. je tachograf stanoveným měřidlem, kdy ho subjekty musí užívat pouze platně ověřený. Co tím máme na mysli? Znamená to, že musí být ověřen v předepsaných intervalech a nesmí jevit známky narušení (plomby). V případě neplnění povinností spojených s užíváním tachografu může být dopravci uložena vysoká sankce až do výše půl milionu korun.
 
Ověřování tachografu
Pokud vás čeká prohlídka STK a ve vašem voze máte tachograf, který používáte, technik po vás bude požadovat, aby tachograf plnil podmínky nařízení o tachografech. Zahrnuje to zmíněné plombování, montáž předepsaného typu, ověření a plnou funkčnost. Ověřování probíhá ve lhůtách nejpozději dvou let.
Tachograf je stanoveným měřidlem, kde jeho provoz podléhá nejenom nařízení o tachografech, ale i národním předpisům z oblasti metrologie. Pokud hledáte firmu, která zajištuje prodej a servis mechanických a elektronických tachografů, pak doporučuji Mechanika Teplice (již přes 20 let partnerem firmy Continental Automative GmbH pro ČR), závod Tachografy Děčín. Toto autorizované metrologické středisko ověřuje tachografy s číslem plomby CZ K 15.

Digitální tachograf
Toto elektronické zařízení bývá začleněno do přístrojové desky vozidla. Ukládá informace o řidiči, voze a jízdě v podobě digitálních dat a do vnitřní paměti tachografu. Jedná se o komfortní systém, který lze snadno stáhnout a vyhodnotit v počítači firmy do zabezpečeného externího zařízení. Digitální tachograf mívá malou obrazovku displeje a konektor, který umožňuje přenos dat a tiskárnu. Toto zařízení pomáhá vymahatelnosti pravidel pracovní doby řidičů, jako je např. maximální doba řízení a minimální doba odpočinku. Tímto způsobem je maximálně zlepšena bezpečnost na silnicích.
 


Inteligentní tachograf
Digitální tachografy druhé generace mají za cíl zajistit snadnější kontrolu a větší dodržování bezpečnostních přestávek řidičů. Od 15.6.2019 vstoupilo v platnost nařízení o tachografech č. 165/2014, které nařizuje výrobcům nákladních vozidel instalovat tzv. inteligentní smart tachografy. Pokud kontrolní orgán si může stáhnout data z vozidla na dálku a to dokonce i za jeho jízdy. Jak to funguje? Představme si situaci, kdy jede nákladní vozidlo po dálnici a míjí ho vozidlo kontrolního orgánu, které odešle ze svého vozidla signál do tachografu a ten jim některá data vydá. Např. seznam závad, překročení hmotnosti apod. Na základě těchto zkontrolovaných dat se mohou rozhodnout, zda vozidlo zastaví a důkladně zkontroluje. Záznamové zařízení monitoruje polohu vozidla a to jak na začátku jízdy, na konci jízdy, tak i po 3 hod jízdy.
 
Teď už jen stačí zmínit to, abyste u tachografu dodržovali pravidelnou kontrolu, plombu na snímači pohybu a také správné umístění instalačního štítku. Mechanika Teplice, závod Tachografy Děčín pro vás zajišťuje prodej, výměnu, demontáž a atest všech digitálních tachografů. Mezi další služby patří např. vyndání zaseklých karet, aktualizace firmware, stažení a zpracování dat z tachografu a karet, čištění slotů, výměna baterie tachografu atd.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Půjčovna dodávek – nejlepší řešení nejen pro stěhování Pro občasnou přepravu větších nákladů se vám vyplatí zapůjčit dodávku. Kupovat... více ...
Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenechá Už jste si někdy půjčili auto na testovací jízdu? Pokud jste v minulosti kupovali... více ...
​Zahradní pergoly, příjemné místo pro relaxaci Toužíte po příjemném, relaxačním a pohodlném pobytu na zahradě? Moderní pergola... více ...

Nejčtenější články


Repasovaný nebo nový vstřikovač? Pokud Váš vůz ztrácí výkon, motor vydává divné zvuky, kouří či má zvýšenou... více ...
​Autobaterie podle typu vozidla aneb jak vybrat autobaterii pro váš vůz Pokud jste si koupili automobil nebo o tom teprve přemýšlíte, musíte počítat... více ...
​Modely aut z celého světa Jste sběratel modelů aut? Potom jste na správném místě. Po následujících... více ...

Nejhledanější


š

Kontakt:

Najdete nás: