Více informací

Je možné se v autě obejít bez motorového oleje?


Je možné se v autě obejít bez motorového oleje?
6 důvodů, proč používat aditiva do motorového oleje
 
Většina majitelů vozů se za život svého plechového miláčka určitě setká s otázkou, jestli používat aditiva do motorových olejů. Řada lidí a názorů v diskuzích je může od aditiv odrazovat. Když se pak přidají na stranu těch, kteří jsou pro aditiva do motorového oleje, čeká na ně další rozhodování - podle čeho aditiva vybrat.
 

Smysl aditiv v motorovém oleji

Aditiva do motorových olejů jsou chemické přísady, které vylepšují vlastnosti a funkci maziv. Množství a druh aditiv určuje výrobce. Aditiv je celá řada. Využívat je můžete buď jako prevenci, nebo jako řešení aktuálního problému. Aditiva mohou mít čistící funkci. Mohou utěsnit drobné netěsnosti, snížit spotřebu maziv. Do motorových olejů jsou aditiva přidávána jako prevence opotřebení. Pokud stále ještě nevíte, zda se pro aditiva do motorového oleje rozhodnout, níže pro vás máme 6 pádných důvodů.
 

1. S aditivy předejdete drahým opravám

Pořízení aditiv do motorového oleje se může jevit jen jako další investice. V komplexním měřítku je to však vaše úspora. Rozhodně zde nemůžeme tvrdit, že by se vám poruchy vozu obloukem vyhýbaly po tom, co do motorového oleje aditiva přidáte. Jsou však vhodnou prevencí.

Díky aditivům mimo jiné minimalizujete tření a zjednodušíte studené starty, čímž předejdete opotřebení. Aditiva mají i čistící účinky. Rozpustí usazeniny a nečistoty, které by v budoucnu mohly nadělat neplechu.

Aditiva prodlužují životnost motorových olejů třeba tím, že snižují jeho pěnivost. Dobrou zprávou je, že aditiva lze přidávat do maziv nových i ojetých vozů.
 

2. Dopřejete vašemu vozu skvělou péči

Ti, co se o svůj vůz dobře starají nad přidáním aditiv do motorového oleje nejspíš vůbec nepřemýšlejí. Pořízení automobilu je velmi nákladné. Člověk si pak dává pozor, aby ho nikde nepoškrábal, čistí a leští ho. Péče v podobě přidání aditiv do maziv sice není na první pohled patrná - tak jako naleštění auta. Nicméně zabraňuje korozi kovových částí motoru, odstraňuje nečistoty a zajišťuje hladký chod motoru.
 

3. Vyřešíte vysokou spotřebu motorového oleje

Za vysokou spotřebou motorového oleje může stát řada příčin. Častá je netěsnost mezi součástkami motoru, kterou olej uniká. Netěsnosti mohou být tak malé, že nejsou na pohled patrné. Vybraná aditiva mají schopnost netěsnosti utěsnit a zamezit dalšímu úniku.
 

4. Vyčistíte olejovou soustavu

Aditiva do motorových olejů mohou čistit buď preventivně, nebo účelově. Přidat čistící aditiva můžete právě před výměnou filtru a motorového oleje. Aditiva rozpustí usazené nečistoty a vy tak budete mít nádrž připravenou pro nový olej.
 

5. Utěsníte motorovou soustavu

Hlavním předpokladem správného chodu motoru je těsnost jednotlivých součástek. Ta se vlivem opotřebení vytrácí. Netěsnost není na první pohled patrná, jenže tam je. Aditiva do motorových olejů pracují v nano rozměrech - povrch obalí a utěsní. Aditiva v motorovém oleji díky svému složení chrání i těsnící kroužky a plastové součástky v motorové soustavě. Čímž také podporují utěsnění.
 

6. Prodloužíte životnost motorového oleje a upravíte jeho vlastnosti

Myslíte si, že jediné, co se dá s motorovým olejem ve vašem autě udělat, je jeho výměna v pravidelném intervalu? To se pletete. Díky přidání aditiv můžete prodloužit jeho životnost a upravit jeho vlastnosti.

Chemické přísady v aditivech ničí oxidační činidla v motorovém oleji, čímž zpomalují jeho stárnutí. Aditiva také snižují bod tuhnutí motorového oleje a zlepšují jeho viskozitu.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


Elektronická dálniční známka České mýtné se platí formou e-známky prostřednictvím platebního systému... více ...
​Půjčovna dodávek – nejlepší řešení nejen pro stěhování Pro občasnou přepravu větších nákladů se vám vyplatí zapůjčit dodávku. Kupovat... více ...
Zapůjčili jste si auto na testovací jízdu a poškodili ho? Pojištění odpovědnosti vás ve štychu nenechá Už jste si někdy půjčili auto na testovací jízdu? Pokud jste v minulosti kupovali... více ...

Nejčtenější články


Repasovaný nebo nový vstřikovač? Pokud Váš vůz ztrácí výkon, motor vydává divné zvuky, kouří či má zvýšenou... více ...
​Autobaterie podle typu vozidla aneb jak vybrat autobaterii pro váš vůz Pokud jste si koupili automobil nebo o tom teprve přemýšlíte, musíte počítat... více ...
​Modely aut z celého světa Jste sběratel modelů aut? Potom jste na správném místě. Po následujících... více ...

Nejhledanější


š

Kontakt:

Najdete nás: